Home | Sitemap | Contact | Norsk
Home   Sitemap   Contac
 
Postal history Vega
Postal History of Vega
 
 

 
 

 

 

Vega postbank

 

Postbanken ble etablert 2.1.1950. Innskuddsbøker i fargene gul, rød, blå, grå, brun og gullfarget (gullboka) med bokmål og nynorsk tekst ble avsluttet i 1997. Bokløse konti overtok og postsparebankbøkene ble avviklet for godt i desember 2004. Kontokort med Visa og Bankaccsept overtok, samtidig som nettbank ble etablert.

 

 

Postbankboken hadde egen konto og serienummer, med navn og fødsels dato og eventuelt bilde av innskyter (eieren).

 

Til å begynne med ble innskudd i bankboka bekreftet med egne sparemerker. Her er noen fra Vega 1961, 1976-78, og Oslo 1972-73.

 

                                    

 

 

 

        

 

 

          

 

 

 

        

 

 

                                              

 

Innskuddsmerkene og postbankens første reklameplakat er tegnet av Johannes Haukland.

 

 

 

I alt finnes det 29 forskjellige merker fra 1 kr til 15 000 kr, og i tillegg er merkene trykket i flere opplag i årene fra 1950 til 1978, og på flere typer papir, så her er det mye å samle på. Får du tak i en bankbok med, tja, 100 merker og stempler så anbefaler jeg å ta vare på hele bankboka. Bankbøker som er fulle er makulert med gjennomhulling og da kan en god del av merkene være gjennomhullet, men det spiller ingen rolle, jeg anbefaler at du tar vare på boka og innskuddsmerkene allikevel. 

 

Merkene ble etter hvert avløst av et mer moderne bokføringsstempel (innskuddsstempel) og datakvittert uttak og innskuddsføring (PSS – Maskiner) i postbankboka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gladstad innskuddsstempel 1985 med posthorn og riksvåpen.

 

Innskuddsstemplene ble også brukt av landpostbudene lenge etter at postkontorene hadde fått skrankemaskiner som kunne lage printeravtrykk i bøkene.

 

 

 

 

 

 

 

8980 Vega B, 1985, brukt av postkontoret på Gladstad eller av landpostbud.

 

 

 

 

 


 

Postkontoret på Gladstad 1997 med printeravtrykk (PSS avtrykk).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postsparebankens innskuddsbok kunne du bruke sammen med legitimasjon på alle postkontorer i Norge og naturligvis hos landpostbudet, ved større postkontor i Norden og i Vest-Tyskland. Postbankbøker ble i noen tilfeller også bruk som pass. Statsminister Einar Gerhardsen fikk i sin tid den første postbankboka med konto nr 1.

 

           

Innskuddsgavekort ble også brukt.

 

 

 

Både postbankbøker og merker er blitt ett ettertraktete samlerobjekt og samlerområde i hjemstedsamling og ellers i den filatelistiske verden.

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
Latest news:
You are visitor
nr 313 328
since 2008/May/25
It took 0.1188 seconds to load this page. Copyright 20©10 aurorexchp.net - All rights reserved | Design, layout and system: VegaDesign.net

Username: 
Password: 
  Forgot your password?
   
       
 
   
  Powered by ProfileDesign CMS Pro(PHP) 6.0.2.5
- Professional design solutions -

Copyright © 2006 VegaDesign.net
- All rights reserved